De brandweer in Deurne

door Redactie op 26 oktober 2021
Bron: coll. Deurnewiki
Bron: coll. Deurnewiki

De wagen die de Deurnese brandweer in de Tweede Wereldoorlog gebruikte [aanvulling: een Klöckner Humboldt Deutz S3000 met Magirus opbouw bouwjaar circa 1942; zie reactie hieronder. Redactie]. Het kenteken is niet te zien, maar de gemeente had er in die tijd zes.

[aanvulling: vermoedelijk gaat het niet om een Deurnes brandweerwagen, maar een van de Duitse van de Feuerschutzpolizei. Die heeft een Duits kenteken gehad; zie reactie hieronder. Redactie]

Bron: collectie Deurnewiki, fotonummer 14.405

Met dank aan Jan van Weert voor de tip.

Door bezoekers

Helaas geen info over het kenteken wel weet ik het merk van afgebeelde brandweerauto.
Het is een Klöckner Humboldt Deutz S3000 met Magirus opbouw bouwjaar circa 1942

Hartelijk dank Auke. We hebben merk en type ook hierboven toegevoegd.

Denk niet dat dit een brandweerwagen van de gemeente Deurne is. Want dit lijkt mijn meer op een Duitse brandweerwagen welk deel uitmaakte van de Feuerschutzpolizei afdeling Brabant die korte tijd in Deurne was gestationeerd. De bezetting van deze eenheid bestond wel uit Nederlanders. Het heeft echter maar kort bestaan, deze Duitse brandweerorganisatie bestond uit twee eenheden welk bemand waren met Nederlanders. De afdeling Holland en Brabant. De brandweerwagens waren groen van kleur.

Bedankt voor deze toelichting, Louis. Gebruikte de Feurerschutpolizei Duitse kentekens?

Inderdaad gebruikte de Duitse Feuerschutzpolizei, Duitse kentekenplaten met als beginletters Pol en dan cijfers. De voertuigen verdwenen in 1944 allemaal weer richting Duitsland, er zijn na de oorlog wel Duitse brandweerwagens in Nederland terecht gekomen. Maar zover ik weet waren daar geen Feuerschutzpolizei wagens bij.

Bedankt voor de uitvoerige informatie, Louis.

Reageer