Bizarre situatie

Wat moet ik hier nu mee?

door Rien Wols op 10 juni 2015
Essex 1922-1926
Essex 1922-1926

Een duidelijk in scène gezette foto, gedateerd 4 maart 1932 en gelokaliseerd in Maashees. Het verkeersbord is blijkbaar een soort proefbord, waarop de essentiële gegevens niet zijn ingevuld: “verboden voor motorrijtuigen zwaarder dan x kg. behalve personenmotorrijtuigen met ten hoogste x zitplaatsen”. Dat is op zich al een ingewikkelde manier om het wegverkeer te beperken, en de chauffeur op deze foto staat er dan ook met een (gemaakt) wanhopig gebaar bij te kijken. (Hij heeft overigens wel mooie slobkousen).

Maar wat ons nog meer intrigeert is natuurlijk welke auto-eigenaar hier langs de weg staat. De kentekenplaat vermeldt N-2524, maar waarschijnlijk verbergt de reserveband nog een laatste nummer. Want N-2524 staat op naam van J.F. Bakkeren uit Princenhage en wat doet een West-Brabander in Oost-Brabant? Tegenwoordig zou dat geen vraag zijn, maar tijdens onze speurtocht naar historische auto- en motorfoto’s hebben we wel gemerkt dat men in het algemeen erg regionaal rondreed. Dus gaan we er voorlopig nog even van uit dat het nummer dus N-2524X is. Dan hebben we nog tien mogelijkheden, maar die zitten nog niet in onze database.

Dus is de vraag: is er iemand die meer weet van deze foto? En wat betekent trouwens dat plaatje met Essex op het rechter achterspatbord?

Kenteken bij deze vraag

N-25249

Door bezoekers

Essex is een Amerikaans automerk, het logo van Essex zit dus op het achterspatbord, soms staat er in het zeshoekige bordje ook nog het type auto.

Dank Albert! Weten we in ieder geval wat voor merk auto dit is. Helaas geen type op dit plaatje, maar dat komt wellicht ook nog wel.

De Essex werd gebouwd tussen 1918 en 1933.
Voor meer achtergrondinformatie zie https://en.wikipedia.org/wiki/Essex_(automobile)

Kleine kans dat deze oldtimer nog bestaat. Dan moet je wel het nieuwe kenteken weten. Op de site http://personenautos.rdwdb.nl/ kan je behalve op kenteken ook zoeken op automerk.

Als ik de tien resterende mogelijkheden, nu de database nagenoeg volledig gevuld is, na ga kom ik bij de meest logische oplossing. Het lijkt mij dat het de auto is van F.J.M. Moussault, fotograaf bij Fotopersbureau Het Zuiden. En deze had het kenteken N-25249. En volgens de vele foto's en de bijbehorende omschrijvingen bij dit kenteken zwierf deze fotograaf door geheel Brabant.

@ Jan van Weert. Ik denk dat je gelijk hebt. Volgens mij is dezelfde auto zelfs te zien op een van de foto's bij het kenteken. Opgelost! Dank daarvoor.

Essex 1922-1926.

Bedankt, Herman. We hebben het ook bij het onderschrift bij de foto gezet.

Reageer