Zeldzame autobus

Fa. Batenburg en Heijlaerts uit Princenhage

Frans Kense en Paul Huismans

Deze ‘autobus’ lijkt gemaakt van twee traditionele koetsen. Dit soort koetsbussen kwam in Frankrijk en Engeland meer voor, maar in Nederland zijn ze verder niet bekend.

De vermelding op de bus luidt ‘P.J.F. Batenburgh & Heijlaerts Zonen Princenhage. Automobielen en motoren’ (Dreef 34), is al even bijzonder. Petrus Josephus Franciscus Batenburg was de zoon van de plaatselijk huisarts en Pieter Josephus Franciscus Heijlaerts (1857-1936) de plaatselijk smid.  P.J.F. Heijlaerts kreeg in 1906 en 1908 twee kentekens toegewezen en de firma P.J.F. Heijlaerts en Zonen in 1908 en 1912. P.J.F. Batenburg kreeg in 1910 twee kentekens toegewezen.

Over de heer P.J.F. Batenburg  is verder weinig bekend, wel over het bedrijf van compagnon P.J.F. Heijlaerts. Daarover vermeldt de krant in mei 1913: ‘De Gemeenteraad van Breda heeft aan de firma P. J. F. Heijlaerts & Zonen, te Princenhage, subsidie verleend voor een autobusonderneming Breda—Ter Heijden—Zevenbergschen Hoek— Klundert’. Maar of die met deze bus is gereden?

Helaas weten we het kenteken van deze fraaie bus niet. Maar we hebben een paar opties...

Bron foto: Particuliere collectie Jan Bakker, Uden

Aanvullende informatie

Speurwerk leverde toch meer informatie op over Petrus Josephus Franciscus Batenburg. Blijkbaar is hij naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Op 14 oktober 1911 trouwde hij in Clintonville (Wisconsin, USA) met J. G. C. M. Dobbelaere. Twee jaar later vroeg hij in de Verenigde Staten patent aan op een transmissiesysteem voor motorvoertuigen met vierwielaandrijving (verleend in 1917). Ook in 1917 kreeg hij een patent op een veringssyteem voor auto's. En in 1922 tenslotte nog een patent voor een verbeterde aandrijf- en stuuras. Peter Batenburg overleed in 1965.

Frans Kense

Kentekens bij deze foto

N-201N-202N-810N-1011N-1012N-1306

Door bezoekers

Geachte heer naar aanleiding van een foto in BN de Stem eerste busdienst in Breda met een foto met naam Batenburg.Mijn vraag is of u voor mij hiervan een foto of copie heeft. Vindt dit wel erg leuk omdat onze naam erop staat. Vr gr Sylvia Batenburg

@ Sylvia Batenburg. De foto is niet ons bezit, dus ik zal het eerst even navragen bij de inzender. Zodra ik toestemming heb zal ik u de foto toesturen.

Met vriendelijke groet

Inmiddels is de foto doorgestuurd aan mevrouw Batenburg

Reageer