Ik heb mijn wagen volgeladen

Familie Schaffer uit Vught

Frans Kense

Buick model 1916 (G. Rooijakkers, De Poffer, p. 164)

Van de nummerplaat is helaas het laatste cijfer niet leesbaar, maar de dames zitten er op zijn zondags bij, voorzien van de Brabantse hoofdtooi: de poffer. De foto is gemaakt rond 1928 in Vught en toont de familie Schaffer met een chauffeur. De poffer was al niet geschikt om mee te fietsen, dus hoe de dames er na een rit in een open auto moeten hebben uitgezien laat zich raden. Helaas is daar geen foto van...

De auto is een 1916-model Buick met een 6 cilinder motor. Het kenteken is verstrekt in 1921.

Bron: G. Rooijakkers, De Poffer. Vrouwentooi in Brabant, Alphen aan de Maas (Uitgeverij Veerhuis) 2010, blz. 164.

Kenteken bij deze foto

N-7251

Door bezoekers

Deze familienaam zegt mij als geboren Vughtenaar niets, net zo min als deze schuurgevel en beklinkerde binnenplaats. Maar als ik me niet vergis importeerde mijn grootvader Jan van der Bruggen toen al diverse Amerikaanse automerken, waaronder Buick. Dat deed hij tot circa eind jaren dertig vanuit zijn woonhuis annex garage aan de Bossche Havensingel 9-11. Op deze website is daar meer over te vinden.

@ Robert. Volgens de informatie, die we bij kenteken N-7251 hebben staan, zou de foto rond 1928 zijn gemaakt op landgoed De Eikenhorst, dat eigendom was van de familie Henket. En dat is ook de naam die dan bij dit kenteken hoort.

Ik zap net stom toevallig langs een uitzending op DTV Den Bosch, en hoorde een man spreken over deze website. Schaffer is de naam van de eigenaar van de auto en dat is de familie van mijn moeder, Josine Schaffer (geboren Vughtse). Ik heb deze foto ook thuis, en dit zijn mijn voorouders van de familie Schaffer uit Vught. Ik wil wel alles opschrijven maar ik hou het even hierbij. Wat een leuk idee deze website! Hartelijke groet, Frenk.

Hersteld, ik weet niet of Schaffer de eigenaar was deze auto.

@ Frenk. Volgens onze gegevens was Schaffer de eigenaar. Wij hebben niemand van die naam in ons bestand van bezitters van nummerbewijzen. Het kenteken N-7251 (we weten niet eens helemaal zeker of dat nummer klopt) staat aanvankelijk op naam van Windstosser en vanaf 1927 op naam van Henket, beide uit Boxtel. Mogelijk is dat familie, of zijn het kennissen geweest.

Niettemin blijft het boeiend om meer te weten over de familie in de auto...

George Windstosser was een Rotterdamse scheepsmagnaat, die in 1906 landgoed Den Eikenhorst koopt van de familie van Rijckevorsel. Windstosser wilde iets creatiefs doen met zijn geld; het was destijds chique om een landgoed te kopen. Tezamen met vier vrienden van een roeivereniging in Rotterdam kopen zij een landgoed in de omgeving van Vught. Fenter van Vlissingen koopt Beukenhorst, Van de Vorm koopt Venrode, Van Beuningen koopt Bleiendijk en Windstosser Den Eikenhorst. In de jaren ‘20 trouwt ir. H.A. Henket, Rijkshoofdinspecteur van het Verkeer, met de dochter van deze Windstosser en zo komt de familie Henket in het bezit van Den Eikenhorst.

@ JP de Jong. Duidelijk verhaal. De overdracht van een provinciaal kenteken gebeurde in Brabant (het verschilde namelijk per provincie hoe ermee werd omgegaan) voor zover wij weten alleen tussen (schoon)familieleden en zakenpartners.

Wat zou de relatie van Windstosser met de familie Schaffer zijn geweest?

Schaffer was tuinman op Den Eikenhorst van de fam. Henket, en blijkbaar ook hun chauffeur.

Klopt, Johannes Eduard Schaffer, geboren op 7 april 1876 te Kupferzell (Duitsland) verhuist in 1902 van Vught naar Boxtel, naar een dienstwoning op landgoed Den Eikenhorst. Is werkzaam als tuinman, sticht een groot gezin met acht kinderen en overlijdt op 30 mei 1951.

Het klopt de vader van mijn vader Eduard Johannes Paulus ( 1941) was tuinman op den Eikenhorst en woonde in dat kleine huisje.

Aanvulling schaffer was niet de eigenaar van de auto .

De auto lijkt op de Buick van J.G.S. Windstosser, de eigenaar van Eikenhorst. Die kwam in maart 1927 in de mist in botsing met een paard en kar bij Voorburg in Vught. Zowel het landgoed als het kenteken komen later in handen van zijn schoonzoon H. Henket.

Reageer