Geen zwaailicht, geen sirene

Maar wel de politie

Jan Melssen

Trots en ernstig poseren deze agenten in hun auto. Voor op de auto lees ik de merknaam Dürköpp en op de radiatordop lijkt een duif te zitten. De locatie van de foto doet me denken aan de pastorie van de Petruskerk in Woensel, maar zeker ben ik daar niet van.

Het zichtbare deel van het kenteken op de foto is 821. Het eerste cijfer zou een 9 kunnen zijn, maar dat kenteken staat op naam van iemand uit het Westen van de provincie. Bij nummer 8821 lijken alle gegevens bij elkaar te passen. Is het N-8821? Dat stond op naam van G.C.M. van Eeten. Het bevolkingsregister van Eindhoven kent één G.C.M. van Eeten en wel Geertruda Cornelia Maria (Eindhoven 1877-1948, dochter van een vrachtrijder), weduwe sinds 1917, die te boek staat als ‘winkelierster en expeditieonderneming’. Haar zoon Martinus Cornelis Sieben (Woensel 1909-) is ná 1921 ingeschreven als voerman, later chauffeur en wordt in 1933 voor een paar maanden uitgeschreven naar Den Bosch. In 1939 verhuist hij naar Hallendorf (D.). Zij wonen op Het Eindje 40 onder Woensel (vóór 1920-1936). Gezien de uitgifte op naam van G.C.M. van Eeten in 1922, zal dit kenteken misschien later in het bezit zijn gekomen van de Eindhovense politie.

 

Door bezoekers

Als ik me niet sterk vergis, staat er op de radiateur Dürkopp, een vrij bekend Duits merk uit die tijd. De auto zal van ongeveer 1910 zijn.

Dit zijn geen politieagenten, maar militairen. De Dürkopp is waarschijnlijk gedurende de eerste wereldoorlog gevorderd om patrouilleritten te maken in de grensstreek.

Reageer