In ’t Land van Belofte

De firma Mol-Pauwels te Nieuwkuijk

Bart Beaard

Rond 1900 richtte de weduwe Nellie van Mol-Pauwels in Nieuwkuijk een groothandel in koloniale waren op, In ’t Land van Belofte geheten, naar de herberg die haar vader Pieter Pauwels in de jaren 1820 begonnen was en die vanaf 1845 't Land van Belofte heette. Ook de meel- en graanhandel waarmee haar man Hieronymus van Mol en zij na 1882 van start gegaan waren, heette zo.

De groothandel groeide voorspoedig en op deze foto uit 1924 is duidelijk te zien hoe de nieuwe tijd zijn intrede doet: overal in beeld staan nog wagens met paarden ervoor, maar opvallend middenin staat een vrachtwagentje (het eerste?) met het kenteken N-6355 en de reclameleus: “Mol-Pauwels koffie is de beste”.

Deze foto werd ook gebruikt in een advertentie in de regionale krant De Echo van het Zuiden van februari 1924: “alles wordt in het werk gesteld om Uwe orders zoo vlug en net mogelijk uit te voeren”.

Samen met haar zoon André heeft ze dan haar oorsponkelijke groothandel in koloniale waren al uitgebouwd naar grutterswaren (zie de advertenties op de foto voor Duryea maizena, Jurgens Planta plantenboter, Nutricia’s kindermeel, Brasso poetsextract, Zebra kachelglans en Reckitt’s blauw) en ‘comestibles’, fijne waren als cacao en chocolade.

Nellie overlijdt in 1930 en haar zoon André zet het bedrijf voort als N.V. v/h Wed. H.L. van Mol-Pauwels. De naam Land van Belofte blijft als merknaam in gebruik voor onder andere koffie. In 1935 sluit Mol-Pauwels zich aan bij een aantal samenwerkende groothandels en winkeliers op het gebied van inkoop: De Spar (afkorting van Door Eendrachtige Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig). Mol-Pauwels is de 15e groothandel die zich aansluit bij deze inkooporganisatie. Vanaf dan groeit de omzet van het bedrijf gestaag.

André van Mol overlijdt in 1945 en het bedrijf wordt dan voortgezet onder leiding van zijn neef Piet van Mol en verkoopleider Jo van der Heijden. In 1956 verhuist het bedrijf naar ’s-Hertogenbosch waar betere uitbreidingmogelijkheden zijn. Eind jaren ’80 worden de familieaandelen verkocht en gaat de groothandel op in steeds grotere ondernemingen. Aanvankelijk is dat UNIGRO (later Konmar), vervolgens Super de Boer en in 2009 wordt alles overgenomen door Jumbo. De voormalige bedrijfsruimte van Mol-Pauwels in Nieuwkuijk heeft in 2009 plaats moeten maken voor woningbouw.

Dit stukje is gebaseerd op mijn boek, In 't Land van Belofte : Geschiedschrijving van de Nieuwkuijkse families P. Pauwels en H.L. van Mol en hun bedrijven. (Nieuwkuijk, 2014). De foto’s zijn beschikbaar gesteld door de Heemkundekring Onsenoort.

Door bezoekers

N-6355 is aan het onderstel te zien zo goed als zeker een Ford model T. De 3 op de andere foto zijn ook Fords, van links naar rechts 1940, 1932/34 en 1939.

Goedemiddag,

Heb van november 1971 t / m juni 1980 bij de Spar op de Parallelweg gewerkt en later van december 1994 t / m december 2010 bij Super de Boer op het distributiecentrum. Heb het boek te leen ‘ t Land van Belofte van Bart Beaard.
Kende het niet. Lees het met veel plezier. Wilde u vragen of het boek nog te koop is ?

Met vriendelijke groet,

Joke Sertons

Hallo,

Bij mijn zoektocht om informatie bij een luciferetiket te vinden stuitte ik op de publicatie van een boek waar op de kaft dezelfde afbeelding staat als op dat etiket. Ik voeg altijd wat historische informatie toe aan mijn etiketten. Ik heb bijna voldoende gevonden, maar er ontbreekt nog de datum waarop dit merk is gedeponeerd en waar de initialen DB of BD voor staan. Kunt u mij daaraan helpen?

Met de hartelijke groeten,

Ad Jansen, Eindhoven

Reageer