Dé dokter van Reek: dokter Kanters
Geen huisartsenpost of vervangende diensten aan het begin van de vorige eeuw. Had je in Reek een dokter nodig, dan werd dokter Kanters uit Grave gehaald. Kanters had een auto (op zich al een bezienswaardigheid) met een fiets op de treeplank. Voor het geval dat de patiënt aan het einde van een slecht begaanbare weg zou bevinden.
Adrianus Johannes Maria Kanters (geboren op 29-10-1883 in Dongen) vestigt zich in juli 1907 in Grave. In november van datzelfde jaar treedt hij in het huwelijk met Cornelia Maria Gezina Wolgast. Het echtpaar krijgt drie kinderen: twee zoons en een dochter. Kanters wordt op 1 juni 1925 benoemd tot 'gemeentegeneesheer' in Reek. Hij volgt dan dokter Filipsen op. Dokter Kanters wordt dan volgens zijn functieomschrijving belast met vaccinatie en doodschouw. Vier jaar later komt daar de armenpraktijk bij en volgens het gemeentearchief volgt vanaf 1 januari 1930 de opmerkelijke omschrijving: 'geneeskundige behandeling van de gemeenteveldwachter'. In 1949 gaat hij met pensioen en in 1966 overlijdt hij op 82-jarige leeftijd.
In het boek Van boerendorp naar burgerdorp van Ton Cruysen en Tiny School lezen we dat dokter Kanters dé dokter in Reek is. Wanneer iemand in Reek de dokter nodig heeft, gaat iemand per fiets of paard en wagen naar Grave om hem te waarschuwen. Dat kost veel tijd en dat komt de toestand van de patiënt vaak niet ten goede. Dit verbetert zodra Reek wordt aangesloten op het telefoonnet. Moest je natuurlijk nog wel eerst naar het postkantoor om de dokter te bellen...
Het verhaal gaat wel dat de dokter altijd de kortste weg nam, desnoods midden door een korenveld.
Reageer